Půl prasete a dvě řádky brambor?

Přichází jaro, čas kdy se více zajímáme o tělesnou kondici a do jídelníčku ochotněji zařazujeme také “něco zdravého”. Oslovili jsme výživovou poradkyni, Štěpánku Petroušovou, aby nám přiblížila, co všechno můžeme výživou ovlivnit a co zdravého by k jarní očistě těla doporučila.

Co vše zahrnuje výživové poradenství? Nejčastěji se nám laikům asi vybaví nemastný, neslaný dietní plán, nebo doktorka Cajthamlová z obrazovky televize…

Naše tělo je sestaveno z toho, co jsme mu dali, tedy co jsme snědli, vypili a nadýchali. To ovlivňuje i to, jak se cítíme. A emoce naopak ovlivňují metabolické pochody v těle. Do toho vstupuje i oblast duchovní, kterou si někteří uvědomují více, jiní méně. Chápu člověka jako celek – tělo, ducha i duši a všechno je vzájemně propojeno. Moje poradenství se tedy neomezuje pouze na výživu, i když je to jeho hlavní část. A neřeším pouze hubnutí a různé diety. Nejvíce mě zajímá řešení různých zdravotních problémů, protože 80% nemocí má své kořeny v životním stylu. Svým klientům zdůrazňuji, že jde o změnu životního stylu, která má být trvalá. Objevit, jak je jejich tělo stvořeno, co mu dělá dobře a co ne. K tomu patří i to, že strava musí chutnat. V jídle mám ráda jednoduchost, rychlost přípravy a minimum průmyslově zpracovaných potravin. Ale mám i klientky, které rády vaří neobvyklá jídla. Proč ne.

Co je vše třeba zohlednit, když hovoříš se svými klienty o jejich stravovacích návycích a sestavuješ jejich nový jídelníček?

Potřebuji klienta poznat, proto je první konzultace osobní. Potřebuji určit somatotyp (postavu), poznat jeho povahu, zdravotní stav, zaměstnání, vztah k pohybu, samozřejmě stravu. Ale nejdůležitější je správně si porozumět v tom, CO vlastně chce klient s mou pomocí řešit. Stává se mi, že např., že klient přijde s tím, že by chtěl řešit zdravotní stav, nejlépe pomocí nějakých potravních doplňků (aby to bylo pohodlné), ale já vím, že nejlepší řešení by bylo zhubnout. Jenže to dá mnohem více práce :o). Pak se snažím upravit jídelníček včetně doplňků tak, aby pomohl zdravotně a motivovat klienta k rozhodnutí řešit skutečnou příčinu problémů.

Mohla bys uvést příklad, kde strava opravdu něco zásadně změnila?

Pokud pominu shazování přebytečných tukových zásob, kde je strava a pohyb skutečně zásadní, může strava řešit vysoký krevní tlak, různé střevní problémy, alergie, bolesti hlavy. Jako konkrétní případ bych uvedla svou vlastní situaci. Po mnohaletých problémech s páteří jsem se dostala na neurologii, kde mi byla diagnostikována polyneuropatie, onemocnění periferních nervů. Dostala jsem lék, bolesti ustoupily a já si oddychla. Jenže mi lék nedělal dobře (byla jsem stále utlumená, neakční, měla jsem děsivé sny) a hlavně neřešil příčinu, pouze příznaky nemoci, které se navíc zase začaly horšit. Právě proto, že se neřešila příčina. V té době jsem studovala kurz Poradce pro výživu a suplementaci. Můj mentor mě zkonzultoval a navrhl řešení. Bylo to radikální řešení, ale já věděla, že to je moje naděje. Povedlo se. Trvalo to 1,5 roku, než jsem se postupně zbavila léků. Více jak 4 roky už je neberu. Polyneuropatie jsem se zatím úplně nezbavila, ale pokud dodržuji správné stravování, nemám bolesti a hlavně jsem bez léků.

V Bibli čteme na mnoha místech zmínky o tom, že někdo připravoval jídlo, stoloval s někým a vybíral si z pokrmů. Má se křesťan zabývat stravováním, nebo je to jen “jídlo pro žaludek a žaludek pro jídlo”, jak zmiňuje Pavel v 1Kor 6,13?

Pokusím se o trošku zjednodušený pohled, protože jinak by to bylo na dlouho. Každá mince má dvě strany. Jednak jíme proto, abychom žili s plnou zodpovědností vůči stvořiteli. Pokud se přejídám a vědomě jím nezdravě, vnímám to jako nezodpovědnost, jako ubližování Božímu stvoření. A jednak je jídlo jeden ze způsobů udržujících vztah – oslavy a hostiny (svatební, pohřební, při podpisu smlouvy), ale i klasický společný rodinný oběd o víkendu, v chrámě byly chleby, dodnes slavíme Svatou večeři Páně,… Jídlo nejsou jen cukry, tuky, bílkoviny, minerály a vitamíny…Takže já si myslím, že křesťan se stravováním zabývat má, ale má to mít správné místo na žebříčku hodnot, odhaduji tak od 5. místa dál ;o)

Jídelníček a zdravý životní styl je individuální záležitost, ale existuje přeci jen nějaká univerzální rada, kterou svým klientům dáváš?

Ano, je to individuální záležitost, ale co řeším u většiny lidí je nedostatek zeleniny, případně ovoce, nedostatek pohybu a stres. Rostlinná strava, zejména živá (čerstvá zelenina, ovoce) obsahuje spoustu látek, které našemu organismu velmi pomáhají. Takže já jsem velkým propagátorem zeleniny. To souvisí i s pročišťováním organismu, o kterém se nejvíce mluví na jaře. Kdo jí hodně zeleniny, nemusí pročišťování řešit, probíhá průběžně.

Děkujeme za rozhovor.

Pavla Habrdová – před asi 9 roky

zpět do seznamu článků