Jak vznikly Firmy G6

Když jsem se před rokem a půl stěhoval do jiného bytu, sháněl jsem někoho, kdo mi pomůže byt zařídit. Architekta a také dodavatele. Hledal jsem někoho, kdo mi dodá rozumný návrh a realizaci za rozumné peníze a nebudu ho muset hlídat a nahánět. Vyptával jsem se nejdřív u nás ve sboru v Šeberově, ale nikdo o nikom nevěděl… Nakonec mi na doporučení mého kamaráda zařizovala byt  firma z Třince. Ne proto, že byla nejlepší, ale byla jediná, kterou mi někdo uměl doporučit. (Kdyby tehdy existoval tento portál, určitě bych oslovil někoho jiného).

Zanedlouho jsem pak seděl s Davidem Javornickým, zkoušeli jsme dát na papír seznamy lidí, kteří podnikají a navštěvují šeberovský sbor. Byli jsme oba překvapeni, jak se naše seznamy lišily. Zjistili jsme, že vlastně ani pořádně nevíme, kdo co dělá, v čem podniká a jak kvalitní je jeho práce.

Nenosí se to, vykládat ve sboru (a v neděli) o své práci, přijde nám to nepatřičné míchat vlastní business do “nedělních věcí”. (Přestože všichni víme, čím byl Petr, Jan, Matouš, Pavel, Lukáš, před dvěma tisíci léty, i když jejich služby už nevyužijeme.. :-)).

A odtud byl už krůček k nápadu, udělat tento portál.. Během toho začaly dopadat důsledky ekonomické krize na lidi okolo nás. Někteří přišli o místo, jiným ubyly zakázky. A já jsem si uvědomil, že mi není jedno, u koho nakoupím. Že radši utratím peníze u někoho, koho znám, kdo je mi blíž, kdo je z “rodiny”. A taky že rád někoho takového doporučím svým ostatním známým.

Když se začaly plnit první stránky novin novými korupčními skandály, rozhodl jsem se, že nechci nakupovat u firem provozujících korupci jako svůj obchodní model. A tohle je můj malý vzdor vůči nim.

Marek Orawski – před více než 11 roky

zpět do seznamu článků