Havárie k Vánocům

Asi to znáte všichni, jsou období, kdy tlačíte před sebou úkoly z minulosti, do toho vám padají do káry další, lopotíte se a snažíte a výhled na zlepšení v nedohlednu. Všechno jakoby usilovalo o vaše ubití a sražení do prachu země. Když to trvá moc dlouho, to si pak začnete zoufat a večer si říkáte, jestli budete mít ráno dost sil a chuti vstát. A když si to začnete říkat i ráno, stojíte nad propastí.

Před třemi lety jsem se o Vánocích snažil aspoň na chvilku vyjít z šedivého tunelu, vypnout hlavu, nemyslet na problémy a nabrat něco z toho světla od Betléma pro svou rodinu a pro sebe. Štědrý večer jsme strávili v rodinném kruhu, dokonce k radosti dětí začalo sněžit. Kdyby to chtělo vydržet co nejdéle, aspoň přes ty Vánoce a Silvestra. Na Boží hod jdeme v čerstvě napadaném prašanu k autu a ejhle, celý předek zbouraný, uhnutý viditelně o několik centimetrů doleva, střepy a kusy plastu kolem. Můj věrný rodinný kombík dojezdil. První co mě napadlo, bylo, jak povezu manželku do porodnice až bude mít další návaly vysokého tlaku, které měla v té době opakovaně.

Nenašel se nikdo, kdo by se chtěl pustit do tak rozsáhlé opravy. Začal jsem studovat inzeráty, ale stejný model Volva 740 kombi v přijatelném stavu zrovna v nabídce nebyl.

První dobrá zpráva byla, že se našel viník a pojišťovna zaplatila dvacet pět tisíc jako cenu za totální škodu auta z roku 1990. Co s tím?

Náhoda? Bratr manželčiny kamarádky z Brna právě jede do Německa pro VW Transporter. Prý vozí i jiná auta. Zatelefonoval jsem mu a popsal situaci. Bylo to rychlé a věcné. Mluvit s někým, kdo ví o čem mluví, bylo jako balzám na duši. Další cesta do Bavor bude pro mé nové /použité/ auto. Během několika dnů jsme si vybrali z nabídky na internetu několik typů a další týden jsme již jeli směrem na západ.

Asi to bylo součástí plánu, že jsme narazili hned na první adrese na vůz v tak zachovalém stavu, že by bylo pošetilé hned ho nekoupit. Navíc bratr mluví německy, takže operativně dokázal sjednat slevu 100 euro. :-)

Auto bylo pečlivě prohlédnuto, provedena zkušební projížďka, zkontrolovány provozní náplně. Smlouva, peníze, převozní značky a hurá domů. Bratr v Čechách provedl i přihlášení, technickou kontrolu a výměnu oleje v převodovce. Nebudu tady dělat reklamu značce Toyota, ale model Previa pro osm osob v benzínu se jim opravdu povedl. No nekupte to za 1100 euro…. Jezdí věrně dodnes a odměňuje se vytrvalostí přiměřené péči, kterou jsem zahájil až po další technické prohlídce.

Havárie, která se udála na Štědrý večer ve 23:55 (dle policejního protokolu) se tak nakonec stala dárkem, který slouží dosud.

Pokud uvažujete o dovozu auta z ciziny, zvolte si Pavla Smilka z Brna.

P. S. Manželčino rizikové těhotenství skončilo přirozeným porodem Jáchyma Davida v řádném termínu.

P.S. 2 Škodu Formana na přechodnou dobu zapůjčila firma Beran, rekonstrukce interiérů.

Štěpán Žežula – před více než 10 roky

zpět do seznamu článků