Adventní čas mezi květinami

O rozhovor plný vůní, adventu a květin jsme poprosili floristku Markétu Ryšlavou.

Milá Markéto, přivoníte si ještě ke květině a voní vůbec kupované kytky?

V práci si ke květinám voním často, stačí projít okolo vykvetlého hyacintu, frezií a dalších květin. Momentálně mi po krámku voní jedle, borovice a další jehličí. Pracovat v květinářství je vlastně jedna velká aromaterapie. Některé květiny v důsledku aktivního šlechtění odrůd, na tvary, barvy květů, na dlouhou trvanlivost ztrácí vůni jako vedlejší důsledek. Ale vždy je možnost je nakombinovat, abychom se nemuseli vzdávat ničeho.

Co si máme představit pod novým pojmem - floristka a jak jste se jí stala?

Já bych řekla, že floristka je možná modernější označení pro květinářku. Řekla bych, že záleží na tom, co je komu příjemnější používat.

Jak jsem se stala floristkou? Po základní škole jsem hledala nějakou střední školu, která by byla tvůrčí a přitom měla i nějaké praktické zaměření a postupem času vylučovací metodou jsem se dostala na Střední zahradnickou školu v Mělníku. Tam jsem si vyzkoušela mnoho možností a zkušeností zahradníka (od práce na poli, ve skladu zeleniny, zakládání a údržba parků, vinohradnictví i práci v květinových sklenících,…) Nakonec mě ale z toho všeho nejvíce zaujala právě floristika. Práce s řezanými a hrnkovými květinami a jejich aranžování.

V Čechách máme období adventu tradičně spojené s adventní věncem. Kterou konkrétní květinu byste pro advent doporučila Vy?

Tradici adventních věnců Češi opravdu dodržují celkem aktivně, i když mnoho z nich kupuje věnce a svícny až později, aby byly čerstvé na Štědrý den. Dále se v našich domácnostech zabydlely vánoční hvězdy (Euphorbia pulcherrima), vánoční kaktusy děděné velmi často z generace na generaci. Nyní se v domácnostech často vyskytují i Amarilisy, hrnkové/řezané cesmíny i mnoho dalších květin. Je důležité, aby si každý vybral co je mu blízké. U mě nemohou chybět ve váze barborky .

Můžete nám přiblížit sortiment, který nabízíte?

Moji zákazníci u mne mohou očekávat řezané květiny/ kytice ať tradiční anebo extravagantní. Když je to jen trochu možné, snažím se kyticí vystihnout osobnost/záliby/koníčky obdarované osoby. Jako třeba do promoční kytice pro geografa udělat manžetu z mapy, pro muže kutila do kytice přidat pár šroubků a matiček. Pro ženy milující čokoládu pár bonbonu nebo pro malé děti dát do kytičky třeba čokoládové berušky, malé figurky… na to je samozřejmě důležité kytici objednat dopředu. Dále u mě mohou zákazníci očekávat hrnkové květiny a rady i porady k nim. Sortiment hnojiv, zemin, květináčů. Sezonní dekorace (věnce, závěsné dekorace, vypichované stromečky, vypichované květinové aranžmá atd.). Dále zákazníkům vytvářím květiny na svatby i pohřby. V podstatě tak jak to v květinářstvích bývá, jen se to snažím podat a udělat jinak.

Máme v Čechách ještě nějaké pěstitele květin? Žiji v představě, že náš květinový trh je zásoben pouze zahraniční produkcí, je tomu tak?

Je u nás stále pár drobných pěstitelů či šlechtitelských ústavů. Specializují se hlavně na hrnkové květiny, chryzanthemy na řez, karafiáty, popřípadě doplňkovou zeleň, atd. Produkce těchto pěstitelů je však velmi malá a pokryje jejich vlastní nároky nebo někdy doplňují sortiment velkoobchodů. Pro náš květinový trh je ale tato nabídka nedostačující a tak k nám proudí velké množství květin z celého světa přes holandskou burzu. Čeští pěstitelé nemají šanci konkurovat kvalitou ani cenou například pěstitelům růží z Ekvádoru, Keni a dalších exotických zemí. Slunce které svítí tam, si český pěstitel musí nákladně doplnit umělým přisvětlováním a to je jen jeden z nároků a nákladů. A tak i přes to, že většina květin vidí větší kus světa než mnoho z nás za celý život, jsou čerstvé a kvalitnější, než kdyby vyrostly u nás.

Pojďme na chvíli opustit práci. Co pro Vás osobně advent a Vánoce znamenají?

Vánoce a advent jsou pro mě něčím okouzlujícím. Mam neskutečně ráda, jak to všude voní, je to hezké a upravené, třpytí se to a lidé snad jedinkrát za rok nikam nespěchají, celkově se chovají jinak.

Pro mě je nejdůležitější to zklidnění, v klidu si sednout a radovat se z toho že všechno je tak jak je. Po tom, co člověk pracuje téměř měsíc nadoraz a kolikrát i 14 hodin denně a 6 dní v týdnu, stačí opravdu málo.

Mate možnost v současném předvánočním chaosu prožít advent jinak?

Prožít advent jinak ? Neděle si rozhodně užívám a pokud to opravdu jen jde, snažím se vypnout, zpomalit, odpočívat a užívat si společnost blízkých lidí. Je to náročné období pro každého, záleží jen na nás, jak podlehneme vánočnímu shonu, nebo stresu.

A na závěr obligátní otázka - jak je Vám na stránkách Firmy g6?

Jsem spokojená, každý měsíc mi chodí shrnutí, nabídky, mohu zde inzerovat a propagovat svou práci a hlavně mám kam odkázat lidi (kromě facebookových stránek) a lidi zde na mě pohodlně najdou kontakt. Je to pro mě místo pro seriozní prezentaci mé práce a mých produktů.

Získala jste díky stránkám Firmy g6 nové klienty, zakázky, kontakty?

Ano, pár zakázek i kontaktů jsem přes stránky našla a dostala.

Mnohokrát děkujeme Markétě za milý rozhovor.

http://firmyg6.cz/marketa-ryslava–2

Hanka Žežulová – před více než 9 roky

zpět do seznamu článků