V razítku rybičku?

O rozhovor jsme požádali prodejce LED osvětlení, člena portálu Firmy G6: Karla Imlaufa:

Popište nám, prosím, pár slovy jaká byla Vaše cesta k rozhodnutí začít podnikat?

Po mém obrácení v roce 1986 jsem pracoval na vedlejší pracovní poměr u místní Domovní správy. Již v této době jsem měl touhu sdělovat lidem Pána Ježíše Krista a pracovat u nich doma, opravovat elektrické rozvody, vyměňovat zásuvky a vypínače.

V roce 1991 jsem si na tuto činnost udělal živnostenský list, atmosféra byla tenkrát mezi lidmi uvolněná - a já jsem se již při druhé opravě mohl “díky výměně vedení k bojleru”, modlit s budoucí sestrou Haničkou. Rozdával jsem letáčky Brněnské tiskové misie, která vznikala. V razítku na příjmovém dokladu mám rybičku, a tak se lidé ptali i na toto, jestli jsem rybář? A hned tu bylo téma křesťanství, a proč mají křesťané ve znaku rybu?

Jak dlouho provozujete e-shop s nabídkou LED osvětlení?

E-shop provozuji 3 roky, mateřská firma LuxoProfi pana Petra Jirčíka je na trhu s LED osvětlením již 12 roků a také proto jsme výhradními dovozci firmy Verbatim pro Českou republiku.

Jak se daří do Vašeho podnikání prakticky vnášet etické principy, ke kterým se jako křesťan hlásíte?

Myslím, že je důležité vnášet do obchodu se svými zákazníky záruku dobré kvality nejen ve výrobcích ale i v osobním jednání s nimi. Protože všechno dělám pro našeho Pána Ježíše Krista, jednání s nimi se odvíjí z tohoto vztahu – jednat v upřímnosti, vše podrobně vysvětlit a jednat s láskou a porozuměním.

Našli si Vás díky inzerci na portále Firmy G6 noví zákazníci?

Ano, vznikla nová přátelství a obchodní vztahy založené právě na Božím základě a důvěře.

Má prodej LED osvětlení pomocí e-shopu nějaké specielní úskalí?

Ano, množí se telefonáty zákazníků, kteří hojně tvrdí, že uvedený údaj svítivosti je zkreslený, že žárovka svítí daleko více, než uvádíme na webové stránce. Dle nařízených tabulek Evropské unie musíme dodržovat údaj, jakou obyčejnou žárovku LED žárovka nahrazuje. Tabulky musíme dodržet, jinak by nám hrozila pokuta. Proto je důležitý rozhovor, vysvětlení kam a k čemu LED žárovku koupit, kam ji umístit – případně jí zákazníkovi zapůjčit, ať si sám ověří svítivost – zde potom nastávají Boží principy důvěry v zákazníka a zapůjčené zboží.

Když byste měl vybrat 3 důvody, proč se rozhodnout pro nákup LED žárovky místo té klasické baňaté, které by to byly?

  1. spotřeba ve wattech. 40W žárovku nahradíme 4-5W LEDkovkou, 60W žárovku nahradíme 6-7W LEDkovkou a 75W žárovku 8-12W LEDkovkou
  2. životnost klasické kvalitní žárovky byla 1000hodin, LEDkovky je 15-30 000hodin, takže žádné časté výměny, v technických provozech např. ve výškách
  3. U LEDkovek si můžeme vybrat ze tří barev světelného spektra které nám nejlépe vyhovuje:

- Světlo studená bílá (W) 5000-7000K(kelvínů) je vhodné pro práci, do technických provozů, když je tmavá deska na pracovním stole kuchyňské linky.

- Světlo neutrální bílá (NW) 4000-4800K je vhodné do prostorů kde pracujeme a současně odpočíváme.

- Světlo teple bílá (WW) 2700-3800K je příjemné teplé světlo do prostor, kde pobýváme většinu času, kde odpočíváme. Též vhodné pro světlé desky kuchyňských linek.

Obyčejná žárovka má jen jednu barvu, nízkou životnost a nyní již i velmi nízkou kvalitu. Žárovky nyní prodávané mají název „tepelná koule“ a jiné názvy, aby se obešel zákaz prodeje názvu „žárovka“ - žádný oficiální výrobce ji již nesmí vyrábět. Do roku 2017 se smějí prodávat halogenové žárovky - náhradou je LED.

Jak můžete poskytovat na některé LEDkovky až 10ti letou záruku ? To opravdu tolik vydrží, nebo testujete, jestli zákazníci umí paragon od nákupu schovat tak dlouho?

Desetiletou zárukou můžeme skutečně garantovat kvalitu u vybraných výrobků. Jedná se o českého výrobce, dokonce je to většinou ruční výroba. Zákazník si nemusí schovávat paragon. V našem obchodním vztahu je důvěra v poctivého zákazníka - platí zde princip důvěry.

V parametrech LED technologie figuruje často slovo svítivost. Můžeme pouhým okem vidět, že u starších typů úsporných žárovek (zářivek) se svítivost časem zhoršuje, podobně jako zrcadlo časem? Můžete to, prosím, vysvětlit?

Svítivost se označuje pojmem „světelný tok“ v jednotkách lumen Lm. Světelný tok se snižuje u všech světelných zdrojů, i LED. Zde je důležité si všimnout životnosti, která je udávaná v časové jednotce „hodina“. Námi udávaná životnost je 15000-30000hodin jak u LED žárovek tak u LED pásků.

Máte doma ještě osazenou nějakou klasickou žárovku?

Ano,ale v našem bytě 2+1 máme osazeno 33ks LEDek a celkem mají spotřebu 144W, máme ještě obyčejnou žárovku v šicím stroji a v elektrické troubě. Jako technik a praktik elektro oboru si ale jistě poradím a něco vymyslím z našeho LED sortimentu.

Děkujeme za milý rozhovor a přejeme vše dobré do Vaši práce, nejen v období nadcházejícího letošního svátku světel.

Pavla Habrdová – před více než 9 roky

zpět do seznamu článků